VVK:n korona-exit-tiedote pääkohdittain ja siihen annettu lausuma

Tiedoksenne 12.10. lausuttavaksi tullut VVK:n korona exit-tiedote pääkohdittain:

Suomessa on ryhdytty asteittain purkamaan koronarajoituksia ja avaamaan yhteiskuntaa. Valtioneuvoston mukaan koronarajoituksista ja -suosituksista luovutaan, kun rokotuskattavuus on riittävän korkea. Valtakunnallinen etätyösuositus päättyy 15.10.2021. Noin puolitoista vuotta vallalla olleesta poikkeuksellisesta tilanteesta palataan siis kohti normaalia tilannetta. Näiden muutosten johdosta valtakunnanvoudin kanslia antaa seuraavat Ulosottolaitoksessa noudatettavat ohjeet.

Läsnätyö ja etätyö

  • Lähtökohtainen työskentelytapa on virkapaikalla tehtävä läsnätyö. Tämä koskee myös koronaviruksen riskiryhmään kuuluvia virkamiehiä.
  • Ulosottolaitoksen voimassa olevaa etätyöohjetta (23.11.2020, Dnro 1049/121/20) noudatetaan sillä muutoksella, että etätyötä tai etätyöhön verrattavaa työtä Ulosottolaitoksen toisessa toimipaikassa voidaan tehdä kolmena tai perustellusta syystä enintään neljänä päivänä viikossa.
  • Etätyöohjeen mukaisesti virkamatkoilla ei pääsääntöisesti käydä etätyöpäivän aikana.
  • Virkamiehen työntekopaikasta päättäminen kuuluu työnantajan direktio-oikeuteen.

Toimipaikkojen aukiolo

Poikkeustilanteessa suljettuina olleet sivutoimipaikat avataan, joten 1.11.2021 lukien Ulosottolaitoksen toimipaikat ovat avoinna 15.12.2020 annetun aukiolopäätöksen (UOL 00059/20) sekä oheisen liitteen mukaisesti. Toimipaikassa edustettuina olevien toimintayksiköiden tulee varmistaa, että toimipaikassa on läsnä toiminnan asianmukaisen sujuvuuden edellyttämä henkilöstö. Henkilöstön määrässä on huomioitava muun muassa tauotukset ja työturvallisuus.

Kihlakunnanulosottomiehet ry / JUKO ry on lausunut eriävän mielipiteensä työajattomien osalta direktio-oikeuteen ja etätyöohjeen kattavuuteen sekä virkamatkoihin etätyöpäivänä seuraavin perustein.

Etätyöohjeesta


JUKO ry:n kanta on, että etätyöohje ei lähtökohtaisesti koske työaikalain ulkopuolelle jätettyjä henkilöstöryhmiä eli ulosottomiehiä (kihlakunnanvoudit, ulosottoylitarkastajat ja ulosottotarkastajat).

Työaikalain ulkopuolelle jäämiseen liittyy olennaisena osana työaika-autonomia. Työaika-autonomian ydin on se, että saa itse päättää työntekoaikansa ja -paikkansa. Virastolle on tultava, jos se on työtehtävien kannalta välttämätöntä tai esimerkiksi kokoukseen/koulutukseen, joka tapahtuu kaikkien osalta läsnä ollen.  Työajattomien kohdalla etätyöohjeella ei mielestämme ole oikeuksia (etätyön tekeminen) luovaa merkitystä, sillä paikkariippumattomuus ei perustu mahdollisesti tehtävään etätyösopimukseen vaan työaikalain edellytykseen.

Etätyöohjeessa tulee tunnistaa se, että on kahdenlaisia virkamiehiä;

  • työaikalain alaisia, joiden etätyön tekeminen edellyttää työnantajan suostumusta/sopimista ja
  • työajattomia virkamiehiä, joiden työaika-autonomia mahdollistaa työn tekemisen muuallakin kuin virkapaikalla ilman erillistä sopimista/työnantajan suostumusta.

Etätyö-ohjeessa voidaan antaa ohjeita ja määräyksiä välineistä ja esim. tietosuojasäännöksien noudattamisesta yms. myös työajattomien osalta.

Riskiryhmäläiset


Työnantajalla on työturvallisuuslaissa säädetty huolehtimisvelvollisuus, jolloin työnantajan tulee huolehtia erityisesti riskiryhmiin kuuluvien virkamiesten terveellisestä ja turvallisesta työskentelystä. Mikäli työnantaja edellyttää riskiryhmään kuuluvalta henkilöltä läsnäoloa, tulee läsnäolontyön riskien arviointi tehdä yhdessä työterveyden kanssa jokaisen virkamiehen kohdalla erikseen.

Virkamatkoista

Mihin tällainen määräys perustuu? Miksi etätyöpäivänä ei voisi käydä virkamatkalla, sillä etätyö on aivan samaa ja samanarvoista työtä kuin läsnäolotyö. Mikään Vessin pykälä tai VMTL:n ohjeistus ei tällaista määrää. Päinvastoin matkavessin 5 §:n virkamatka on tehtävä niin lyhyessä ajassa ja vähin kokonaiskustannuksin kuin huomioon ottaen virkamatkan ja asianomaisen hoidettavaksi määrättyjen tehtävien tarkoituksenmukainen ja turvallinen suorittaminen on mahdollista. Virkamatka voi matkavessin mukaan alkaa kotoa tai työpaikalta.

Työntekopaikka

Työajattomien osalta virkamiehen työntekopaikasta päättäminen kuuluu työnantajan direktio-oikeuteen vain niiltä osin, kuin se on työtehtävien kannalta välttämätöntä.

Toimipaikkojen aukiolosta

Yhdistyksen kanta on, että käyntiasiakaspalvelu tulee hoitaa toimistohenkilökunnan toimesta. Toimistohenkilöstön ”oikeus” tehdä etätöitä tai ”oikeus” käyttää liukumaa ei voi johtaa tilanteeseen, jossa ulosottoylitarkastajat joutuvat hoitamaan käyntiasiakaspalvelua. Tämä ei tukisi ulosoton ydintehtävää ja olisi ristiriidassa perinnän jakamisella tavoiteltuun tilaan nähden, missä rutiininomaisia tehtäviä siirrettiin perustäytäntöönpanoon, jotta ulosottoylitarkastaja voi keskittyä vaativampiin kokonaisuuksiin.

Kihlakunnanulosottomiehet ry:n hallitus