75 000 valtion työntekijää sai uuden virka- ja työehtosopimuksen – kiky-tunnit poistuvat, palkankorotukset yleisen linjan mukaisia
Huolimatta muun muassa koronan aiheuttamista haastavista olosuhteista saimme neuvoteltua valtion henkilöstölle yleisen linjan mukaiset virka- ja työehtosopimukset.
Yksityisellä sektorilla sopimuskaudet ovat yleensä 25 kuukauden mittaisia. Myös valtion edellinen sopimuskausi oli 25 kuukauden mittainen, koska tuolloin varauduimme soteen ja osan valtion henkilöstöstä siirtymiseen maakuntiin.
Uudessa virka- ja työehtosopimuksessa palaamme normaaliin, kun kausi on 23 kuukauden mittainen.
Sopimuskausi 1.4.2020–28.2.2022
Palkankorotukset
- 1.8.2020 Yleiskorotus 1,1 prosenttia
- 1.5.2021 Virastoerä 1,0 prosenttia
- 1.6.2021 Yleiskorotus 0,97 prosenttia tai vähintään 20,37 euroa
- Jos virastoerästä ei synny neuvottelutulosta, raha jaetaan prosentuaalisena yleiskorotuksena.
- Päätoimisten ja sivutoimisten luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen kuukausipalkkio nousee 1.8.2020 alkaen 3,07 prosenttia.
Kikyn purku virastotyössä
- 1.10.2020 työajat palautuvat entisiin pituuksiin.
- 1.1.2021 työnantajalla on oikeus teettää virastotyössä työtä enintään kolme viikkoa 42 tuntia 30 minuuttia, eli 8 tuntia 30 minuuttia päivässä maksamalla työajan suhteessa korotettua palkkaa.
Jaksotyö
Paikallisen sopijapuolen kanssa keskusteltuaan työnantaja voi valita viraston käyttöön sopivan mallin vaihtoehdoista
1) Työaikapankki, johon voi teettää työtä 14 tuntia/vuosi. Pankkiin teetetty työaika on annettava 12 kuukauden seurantajakson aikana vastaavana vapaana tai korvattava rahana.
2) Työnantajalla on oikeus teettää työtä enintään kolmena kolmen viikon jaksona 120 tuntia ja 15 minuuttia yksinkertaisella tuntipalkalla. Jaksoja ei saa sijoittaa arkipyhäviikolle. Ilmoitus pidennetyistä jaksoista on annettava kolme viikkoa ennen kyseistä jaksoa.
Viikonloppuna tehtävä ylityö
- Jos virastotyössä joutuu viikonlopputöihin normaalin työajan tultua täyteen viikon aikana, viikonloppuna tehtävä työ on liukumia käyttäen kokonaisuudessa lisä- ja ylityötä riippumatta kellonajoista. Muutos tulee voimaan 1.4.2020.
Matka-aikana tehty työ
- Matka-aika ei ole pääsääntöisesti työaikaa. Poikkeus: matkan aikana tehty työ luetaan työajaksi, jos työ tehdään työmääräyksellä tai siihen on lupa.
- Työpaikan ja kodin välistä matka-aikaa ei lueta työajaksi.
Työaika ja muita määräyksiä
- Kokonaistyöajan seurantajakso on 12 kuukautta.
- uuden työaikalain mukaista joustotyöaikaa käytettäessä työaika määräytyy valtion työaikasopimuksen mukaan, ylityöraja on kuitenkin työaikalain mukainen
- Lepoaikojen antamista on laajennettu lain määräyksistä siten, että lepo voidaan antaa myös seuraavan viikon puolella.
- Osasairauspäivärahasäännöksiä on yksinkertaistettu siten, että määriteltyä työaikaa ei saa muuttaa osasairauspäivärahalla ja palkkaus on vähintään 86 prosenttia varsinaisesta palkkauksesta.
- Urheilukilpailuihin osallistumisoikeutta on laajennuttu kaikkiin joukkueen virallisiin jäseniin (Olympiakomitean tunnustamat lajit) ja osallistumisoikeutta sovelletaan myös vammaisurheiluun.
Fuusiovirastot, elyt ja Keha-keskus
- Valtori, Opetushallitus ja Ruokavirasto saavat käyttää jälkimmäisestä yleiskorotuksesta enintään 0,5 prosenttia palkkausjärjestelmään järjestelyvaran lisäksi.
- Elyjen palkkausjärjestelmän loppuunsaattamiseksi käytetään ensimmäisestä yleiskorotuksesta 0,6 prosenttia ja toisesta yleiskorotuksesta 0,5 prosenttia järjestelyvaraerän lisäksi.
- Loppuosa rahoituksesta on osa tätä sopimusta. Palkat maksetaan täysimääräisenä 1.6.2021.
Työryhmät
Työhyvinvoinnin edistäminen
- Työssä jatkamista edistetään hyödyntämällä käytettävissä olevia virka- ja työehtosopimusten sekä valtion henkilöstöjohtamisen linjausten mukaisia keinoja. Eri-ikäisille ja erityistä tukea tarvitseville virkamiehille ja työntekijöille suunnattuja työhyvinvointia edistäviä toimia suunnitellaan virastoissa osana yhteistoimintaa.
- Työryhmän tehtävä on tarkastella valtion henkilöstölle suunnatun työterveyshuollon sisältöä koskevaa ohjetta, valtion työsuojelun yhteistoimintasopimuksen sisältöä ja tehdä niihin tarvittavat päivitykset.
Matkatyöryhmä
- Matkatyöryhmän tehtävä on valmistella ja neuvotella vuosittaiset matkakustannusten korvausten tarkistukset sopimuskauden aikana.
Tilastotyöryhmä
- Tilastoryhmä jatkaa toimintaansa seuraamalla pysyvän vuosittaisen toimeksiantonsa mukaisesti työmarkkinoiden ansio-, tulo- ja kustannuskehitystä sekä valtion palkansaajien ostovoiman ja ansiotason kehitystä mukaan lukien palkkaliukuma.
- Työryhmä tarkastelee myös valtion palkkauksellista asemaa suhteessa muihin sektoreihin.
- Tilastoryhmä seuraa, kuinka virastoissa toteutuu luottamusmiessopimuksen 12 §:n mukainen tietojen luovuttaminen. Tarvittaessa ryhmä ohjeistaa ja tarjoaa yhteistä koulutusta tilastoyhteistyön kehittämiseksi.
Työaikatyöryhmä
- Työaikatyöryhmä jatkaa työtään ja sen tehtävä on käsitellä työaikoihin liittyviä asioita.
Valtion palkkausjärjestelmien kehittämisryhmä
- Työryhmän tehtävänä on tarkastella mahdollisuuksia kehittää valtion palkkausjärjestelmiä.
Neuvotteluterveisin
Markku Nieminen
Neuvottelupäällikkö
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry
0400 601 162
markku.nieminen@juko.fi